La cat mai multe recenzii despre produse in special asiatice de make-up, ingrijire si nu numai
luni, 3 septembrie 2012
Ce este uleiul mineral?
Ce este uleiul mineral si de ce se foloseste in cosmetica?
De nenumarate ori am citit si/sau auzit despre fete care se plangeau ca nu folosesc produse de ingrijire sau machiaj ce contin ulei mineral din cauza faptului ca ar fi comedogenic.
O sa incerc sa ofer cateva informatii sper eu utile despre acest ulei extrem de larg raspandit in cosmetica,medicina,produse de machiaj si nu numai.
Intr-un studiu publicat in mai 2005 in Jurnalul de Dermatologie Cosmetica se specifica cum ca uleiul mineral atat de raspandit in produsele de ingrijire NU produce acnee(nu este comedogenic) cum s-a crezut.Ce inseamna comedogenic?Produs cosmetic care duce la aparitia punctelor negre sau albe.
Studiul efectiv este mai greu de gasit fiind publicat intr-o revista cu specific medical-stiintific.
De facto uleiul mineral este un termen destul de general ce cuprinde mai multe substante sub aceeasi denumire.Se mai gaseste si sub numele de:parafina lichida,petroleum,ulei alb,etc.
De unde vine acest ulei mineral?Pai substanta din care deriva este petroleumul,substanta denumita si ulei crud,extras din pamant sub forma de lichid inchis la culoare,usor inflamabil,(combustibil fosil).El se formeaza cand cantitati mari de organisme moarte,in special alge si zooplancton,sunt ingropate sub roca sedimentata si sunt supuse unui proces de incalzire si presiune foarte mare.
Practic,este un ulei natural.Prin prelucrare se transforma in: petrol,kerosen,asfalt,substante chimice folosite in industra plasticului si a produselor farmaceutice.;printre alti derivati se numara si sulfurul sau acidul sulfuric.In concluzie este extrem de larg folosit.
Uleiul mineral are multe utilizari : uz industrial, in mecanica,electrica, uz veterinar,in alimentatie( ex:E 905a)insa este limitat la cel mult 100 mg/zi din cauza efectelor laxative,cosmetica si multe alte domenii.
Organizatia Mondiala a Sanatatii clasifica uleiul mineral netratat sau foarte putin procesat ca fiind cancerigen pt om iar uleirile minerale hiperprocesate par si ele a fi cancerigene.Acestea din urma sunt supuse purificarii si ajung astfel in produsele cosmetice.Daca dupa acest proces de purificare devin mai putin sau deloc cancerigene nu stiu sa va zic.Ramane la latitudinea voastra daca folositi sau nu produse cu ulei mineral.Eu una inclin sa cred ca fiind atat de raspandit inclusiv in industra alimentara este destul de in regula pentru a-l folosi.Uleiul nu trece de bariera cutanata,adica nu este absorbit de piele si nu ajunge in interiorul organismului,ci pur si simplu sta pe piele si previne deshidratarea( prin actiunea factorilor externi de mediu).
Din acest motiv se foloseste in lotiuni pentru bebei,creme impotriva raceliilor,unguente,creme de fata,serumuri,etc.Este un ulei usor,ieftin,fara miros si fara gust.
Printre altele, poate fi folosit pe gene si pe par pentru a preveni deshidratarea si ruperea ,pe rani,escoriatii,pentru a preveni infectarea prin efectul de bariera pe care il produce(impiedica intrarea bacteriilor in tesut),pe produsele din piele(pantofi,genti,geci,canapele etc)pentru a proteja suprafetele,etc
Cam atat pentru astazi...daca v-a solicitat interesul si curiozitatea acest subiect va astept la dezbateri.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu